Staňte se fanouškem
  • Slovenčina

SIKO ďalej rastie, rodina zostáva!

Spoločnosti SIKO KOUPELNY a.s. a SIKO KÚPEĽNE a.s. oznámili, že k 11. 5. 2015 dochádza k obmene vo vedení firiem. Pozíciu riaditeľky opúšťa Jaroslava Valová a na pozíciu nastupuje jej syn, Tomáš Vala.

SIKO založila v roku 1990 Jaroslava Valová, dcéra Bedřicha Štyndla, bývalého záhradníka kniežaťa Schwarzenberga, náčelníka Sokola a režiséra ochotníckeho divadla. Akcieschopnosť zdedila zrejme po ňom. SIKO začalo ako malý obchodík v juhočeských Čimeliciach, cez ktoré „Pražáci" jazdili na chaty na Šumave a o 25 rokov sa stalo popredným českým a slovenským dodávateľom kúpeľní a kuchýň so 600 zamestnancami a ročným obratom presahujúcim 2,5 miliardy Kč.

SIKO je dnes najlepším dôkazom toho, že aj v dnešnom svete korporácií a unifikovaných riešení sa nájde miesto pre rodinné firmy, ktoré si vážia svojich zamestnancov, zákazníkom chcú pomôcť splniť ich sny a že keď sa v niečo silne verí, tak existujú riešenia, a nie prekážky.

Od založenia firmy sme boli unikátni výnimočnou starostlivosťou o zákazníkov, zohnali sme aj tovar, ktorý sa už nevyrábal, ľudia ho však potrebovali pri oprave. Hľadali sme v sklade našich dodávateľov, či niekde nemajú zabudnuté hoci aj jedno balenie starých obkladačiek a sami o ňom nevedia. Dnes je všetkého dostatok, ale ani všetky vymoženosti moderného sveta nenahradia ľudskosť a chuť pomôcť niekomu, kto chce mať pekný domov,“ hovorí žena, ktorá už 20 rokov býva v byte situovanom priamo v centrále firmy v Čimeliciach.

Odhaduje sa, že rodinné firmy v Európskej únii vytvárajú až polovicu HDP a zamestnávajú každého druhého človeka. V Čechách je to menej, Česká republika by si však zaslúžila, aby podiel českých a rodinných firiem rástol. „Mojím snom je vytvoriť firmu, ktorá bude vzorom pre ostatné české a slovenské firmy, v ktorej budú ľudia zdieľať pozitívne emócie a budú sa môcť na seba maximálne spoľahnúť. To potom pocítia aj zákazníci, ktorí podľa našej stratégie musia byť NADŠENÍ, nielen „iba" spokojní. Len tak sa k nám budú vracať aj po svoju druhú a tretiu kúpeľňu v ich živote,“ opisuje svoje plány nový riaditeľ Tomáš Vala a dodáva: „Matku obdivujem za to, čo dokázala a za to, že celá rodina ťahá za jeden povraz a firmu riadime spoločne.“

Jaroslava Valová, spolu s tromi deťmi, firmu dodnes stopercentne ovláda a riadi. „Od prvého dňa sme pre firmu pracovali s plným nasadením, ja i deti“, dodáva. Po odchode z pozície riaditeľky spoločnosti sa bude plne venovať odovzdávaniu skúseností hlavne v oblasti riadenia rodinných firiem. Naďalej sa bude aktívne zúčastňovať strategických mítingov spoločnosti týkajúcich sa najmä financií a marketingu.

Syn Vítězslav Vala, riaditeľ stratégie a predseda predstavenstva, je vizionár, ktorý riadi stratégiu rozvoja spoločnosti, obsadzovanie nových segmentov trhu vrátane dodávok do developerských projektov a expanziu na zahraničné trhy. „Princíp, keď Tomáš kormidluje a ja navigujem, pomohol firme prekročiť vlastný tieň už mnohokrát “, dopĺňa Vítězslav Vala.
Obaja bratia k zmene na najvyššej pozícii zhodne dodávajú, že „dohľad a prítomnosť pani Valovej vo firme hoci len 2 hodiny denne, povedzme ďalších 10 rokov, je dôležitejšia, než aby ako doteraz, v pôvodnej funkcii, bola vo firme už len pár rokov, zato 12 hodín denne“.

Dcéra Jana Valová , t. č. na materskej dovolenke, predsedníčka dozornej rady spoločnosti, má v najdôležitejších rozhodnutiach firmy rovnocenný hlas ako obaja bratia, Tomáš a Víťa.

SIKO KOUPELNY&KUCHYNĚ
je rozsahom predajnej siete (53 predajní, viac ako 600 zamestnancov, obrat vyše 2,5 mld Kč)) najväčším predajcom kompletného kúpeľňového vybavenia na českom i slovenskom trhu a v ČR zároveň najväčším odberateľom pre rozhodujúcich domácich i mnohých zahraničných výrobcov kúpeľňového vybavenia. Unikátnym kúpeľňovým centrom v Čechách je showroom SIKO KOUPELNY&KUCHYNĚ v pražskom Zličíne, na tvorbe interiéroch ktorého sa podieľal ateliér architektky Evy Jiřičnej. V roku 2012 SIKO rozšírilo sortiment o kuchyne. V sektore kuchýň SIKO tento rok zákazníkom ponúkne revolučnú možnosť naplánovať si do 5 minút on-line desiatky návrhov novej kuchyne.

Sdílejte na