Staňte se fanouškem
  • Slovenčina

Ako sa pripraviť

1. Premyslite si funkciu
Koľko vás doma je? Ako často varíte? Čo všetko a v akých množstvách budete v kuchynskej linke skladovať? Aké spotrebiče používate? (Ak prerábate starú kuchyňu). Aké nové spotrebiče by ste si chceli kúpiť? 

2. Usporiadajte priestor
Ako má kuchyňa nadväzovať na jedálenskú časť? Bude prepojená s obývačkou? Kde bude umiestnený jedálenský stôl? Koľko denného svetla je v kuchyni? Kde asi budete potrebovať osvetlenie navyše?

3. Premyslite si rozpočet 
Koľko asi chcete do kuchyne investovať? Navrhneme vám to najvýhodnejšie riešenie. 

4. Prineste si obrázky 
Prineste si fotky priestoru, do ktorého bude kuchyňa umiestnená. Náš poradca získa lepšiu predstavu a bude môcť pracovať s detailmi, ktoré sa vám možno nezdajú dôležité. Ak máte obrázky kuchyne, ktorá sa vám páči, prineste si ich tiež. 

5. Zamerajte miestnosť
Najdôležitejším bodom v príprave podkladov je vypracovanie základného nákresu priestoru - od pôdorysu až po inžinierske siete. Ak si na to netrúfate alebo nemáte čas, využite našu službu PRESNÉ ZAMERANIE. 

Zameranie priestoru 

Aby kuchyňa dokonale zapadla do vášho bytu či domu, potrebujeme spolu s vami pripraviť presný plán. Zakresliť detailne pôdorys miestnosti, zamerať inžinierske siete, odmerať stropy a rôzne výklenky. Na základe takéhoto nákresu spoločne s vami pripravíme kuchyňu na mieru.  

 zaměření  zaměření  zaměření

1. Nakreslite pôdorys

Nič zložité, stačí jednoduchý obrázok nakreslený pomocou ceruzky a pravítka, prípadne na počítači. Nezabudnite poznamenať jeho základné rozmery! V prípade, že máte byt apartmánového typu, zakreslite aj priestor jedálne a obývačky. Kde presne bude stáť kuchyňa? Akú máte predstavu o jej veľkosti? 
 

2. Nakreslite a zamerajte steny a prekážky na stenách

Zamerajte svetlú výšku miestnosti, zakreslite rozmiestnenie a smer otvárania okien (šírku okna, výšku okna, výšku od podlahy po parapet). Tiež zakreslite balkónové dvere, dvere na terasu, vstupné dvere. Zadajte rozmery všetkých vyčnievajúcich stĺpov, stavebné nerovnosti, niky, výklenky, stúpačky a podobne. Pokiaľ sú v miestnosti radiátory, zadajte ich rozmery a umiestnenie.

 

3. Zamerajte inžinierske siete

Elektrické rozvody, inštalácie vody a plynu, ktoré zostanú vo vašej novej kuchyni. Pri novostavbách a úplnej rekonštrukcii sa v prvom kroku musí urobiť návrh kuchyne a na jeho základe vám poradca vypracuje projekt najvhodnejšieho umiestnenia elektroinštalácií a rozvodov. Obklady sa väčšinou so zmenou dispozície menia, ale pre istotu si ich môžete tiež zakresliť.
 

Pracovné zóny v kuchyni

Každá činnosť, ktorú je potrebné vykonávať v kuchyni, vyžaduje svoje miesto. Preto rozdeľujeme kuchyňu na niekoľko zón podľa druhu činností, ktoré v nich vykonávame. Správne usporiadanie kuchyne je dôležité nielen pre úsporu času, ale hlavne na zníženie námahy pri samotnej príprave jedla. 

zóny 

 

1. Zóna odkladania
2. Zóna umývania
3. Zóna pracovná 
4. Zóna varenia  5. Zóna skladovania
V tejto zóne sa odkladá nespočetne veľa potrebného riadu, kuchynského náradia, skla, porcelánu a malých elektrospotrebičov. Rozumne a prehľadne organizovaný odkladací priestor je preto nevyhnutnosťou. Centrom tejto zóny je drez, v ktorom sa umývajú potraviny pred samotnou prípravou pokrmov. Čistia sa tu pomôcky po varení a umýva sa riad. Súčasťou môže byť umývačka riadu alebo drvič odpadu. Táto zóna slúži na samotnú prípravu jedla. Čistenie, krájanie, miešanie, zdobenie, hnetenie, váľanie, vykrajovanie a množstvo iných činností vyžaduje dostatočný priestor. Súčasťou tejto zóny sú varná plocha, elektrická rúra (sporák) a odsávač pár, príp. mikrovlnka. To znamená, že slúži na tepelnú úpravu pokrmov (varenie, smaženie, pečenie a ohrev). Je to zóna, v ktorej sa skladujú čerstvé, chladené, mrazené a trvanlivé potraviny. Preto sú v nej umiestnené chladnička, mraznička, potravinová skriňa alebo menšie výsuvné systémy slúžiace na uchovanie potravín.

Dispozičné riešenie

Veľmi dôležitým prvkom dnešnej moderne riešenej kuchyne je, aby správne zapadla do obytného priestoru. Pre dobre fungujúcu kuchyňu je nevyhnutné, aby dokázala maximálne využiť priestor s čo najväčšou úžitkovou plochou. Zároveň však musí byť zabezpečený dostatočný priestor pre voľný pohyb.  

zóny   

Pracovný trojuholník 

Základom dobre navrhnutej kuchyne je pracovný trojuholník, ktorý vzájomne spája tri pracoviská, prepojené zónami hlavných činností, bez ktorých sa nezaobíde žiadna kuchyňa. 

 

zona L   

Rohová (tvar „L“)

  • Vhodná do stredne veľkých domácností, umožňuje ľahký dosah od pracovnej plochy na obe strany
  • Dobre funguje s obývacím priestorom začleneným v tej istej miestnosti a tiež odstraňuje nedostatok stenovej plochy

Rohová (tvar „U“)

  • Je vhodná aj na členenie veľkých priestorov na pracovnú a jedálenskú časť
  • Pracovné zóny je nutné umiestniť od seba v dostatočnej vzdialenosti 

 

 lineární dvoustranná 

Priama (lineárna)

  • Pre menšie domácnosti, vybavená najnutnejším úložným priestorom
  • Na použitie jednou alebo dvoma osobami naraz
  • Je dobré zakomponovať vstavané spotrebiče a využiť všetok dostupný priestor a zväčšiť tak pracovnú plochu
Dvojstranná (paralelná) 
  • Dve zostavy proti sebe poskytujú najlepšie využitie priestoru, vyhovuje priechodným kuchyniam v nie príliš širokých priestoroch
  • Rozmer komunikačného priestoru medzi spodnými skrinkami by mal byť minimálne 1,2 m 

 

ostrůvková  zona G 

Ostrovček

  • Ostrovček vytvára oddelenú pracovnú plochu, ktorú možno využiť na skladovanie riadu, varenie alebo umývanie
  • Musí byť dostupný zo všetkých strán, dobre navrhnutý ostrovček zabraňuje zbytočnému obchádzaniu dokola

Polostrovná (tvar „G“)

  • Predĺžením pracovnej dosky získame jedálenský pult alebo miesto pre jednu z hlavných činností
  • Opticky predeľuje priestor na pracovný a obývací 

Uprednostňujeme individuálny prístup ku každému zákazníkovi. Aby sme pripravili kuchynské riešenia šité na mieru práve vašim potrebám a prianiam. Dohodnite si schôdzku priamo s naším odborným predajcom.